Kelebihan dan kelemahan membeli-belah secara dalam talian / Rosnani Abdullah - Abdullah, Rosnani (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Membeli-belah dalam talian kini semakin popular disebabkan oleh banyak kemudahan yang ditawarkan. Pembeli dapat membeli barangan yang mereka mahukan pada harga murah, boleh membeli-belah 24 jam sehari, tujuh hari seminggu di mana saja mereka berada. Namun begitu, pembeli dalam talian juga perlu sedar akan risiko yang mereka hadapi. Laman web palsu: Laman ini dicipta dengan satu tujuan, iaitu mendapatkan maklumat tentang diri anda, yang boleh membawa kepada risiko kecurian identiti dan penggodaman. Kebiasaannya, laman web seperti ini akan memberikan tawaran hebat yang sukar dilepaskan dan akhirnya lesap beberapa minggu kemudian. Penipuan: Sesetengah aduan yang biasa didengari termasuk penjual tidak menghantar barangan yang dibeli, pembeli menerima barangan yang sama ada nilainya kurang daripada nilai yang diiklankan atau nyata sekali berbeza daripada gambaran asal, kupon dan kad hadiah palsu. Kebolehpercayaan penjual Laman web beli-belah tidak selamat atau memaparkan penjual yang tidak dikenali. Caj tersembunyi: Pembeli perlu membayar lebih daripada apa yang dinyatakan disebabkan oleh caj tersembunyi, duti atau caj penghantaran.