Nilai etika dalam perkongsian maklumat dunia digital / Nor Azlina Aziz Fadzillah ... [et al.] - Aziz Fadzillah, Nor Azlina; Hashim, Norhafizah; Abdul Rahman, Normaziah; Yusof, Rozianiwati; Mohd Yunus, Sri Yusmawati (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Dunia digital telah banyak mengubah cara hidup dan pemikiran individu dalam menangani masalah dan cabaran di zaman milenium ini. Kebanyakan maklumat diperolehi melalui pencarian secara dalam talian dalam kalangan generasi muda. Menurut kajian yang dijalankan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), pada tahun 2020, sebanyak 43% pengguna berkongsi maklumat secara dalam talian dan antara bentuk kandungan yang dikongsi terdiri daripada berita (66.90%), maklumat umum (60.90%) dan hiburan (56.10%). Manakala, terdapat tiga platform perkongsian maklumat yang utama iaitu media sosial (86.50%), group messaging (58.50%) dan private messaging (36.10%). Namun, kesahihan setiap maklumat yang diperolehi perlulah dianalisis dan dinilai dari sudut ketepatan sumber dan fakta yang akan digunakan untuk tujuan perkongsian maklumat tersebut. Nilai etika adalah satu perkara yang sangat penting dalam menyebarkan sesuatu maklumat terutamanya dari sumber yang diperolehi melalui carian dalam talian. Etika merujuk kepada nilai-nilai akhlak yang menjadi pegangan seseorang individu atau sesuatu kumpulan dan garis panduan yang harus dipatuhi mengikut bidang pekerjaan masing-masing. Dalam konteks penggunaan digital, etika melibatkan kod atau kaedah tingkah laku yang sesuai semasa berinteraksi dalam internet sama ada melalui e-mel, sembang-sembang atau ketika menggunakan kumpulan usenet. Sebagai contoh, menaip mesej dengan menggunakan huruf besar memberi gambaran nada teriakan atau jeritan dalam laman web tersebut (Kamus Dewan edisi keempat, 2005).