Estetika struktur Covid-19 dalam eksperimentasi arca miniatur pelajar / Mohd Zamri Azizan, Muhammad Haikal Najdmie Hairul Nizam dan Ainul Mardhiah Ahmad Fauzi - Azizan, Mohd Zamri; Hairul Nizam, Muhammad Haikal Najdmie; Ahmad Fauzi, Ainul Mardhiah (2022)
Umum sudah kembali tenang setelah mengharungi fasa demi fasa gelombang Covid-19 yang perit sejak beberapa tahun yang lepas. Covid-19 dilihat sebagai pembunuh ngeri yang subjektif namun nilai estetik pada struktur Covid-19 yang unik dan kompleks ini juga adalah merupakan satu legasi sehingga mencetus ilham kepada pengkarya dan pereka seluruh dunia untuk menzahirkan pernyataan seni yang baru dalam penghasilan karya seni dan reka bentuk. Isu kontemporari Covid-19 ini juga secara tidak langsung memberi ilham dan inspirasi untuk membentuk tema tugasan terkini para pelajar khususnya dalam eksperimentasi dan eksplorasi bentuk dan media yang akan diaplikasi dalam arca miniatur. Visi dan misi dengan terhasilnya arca miniatur ini juga disasarkan dapat memberi cetusan idea dan inspirasi baru kepada pengkarya seni di luar sana agar lebih banyak karya seni arca bertemakan Covid-19 dapat dihasilkan khusus untuk mewarnai kembali seni arca kontemporari tempatan.