Kajian penyingkiran besi dan mangan di dalam air sungai menggunakan zeolit / Asmadi Ali …[et al.] - Ali, Asmadi; Mohd Sinin, Azhar; Jusoh, Ahmad; Ali, Mohd Yumaimi (2006)
Kajian yang dilakukan adalah untuk menentukan keberkesanan zeolit sebagai bahan bantu pengental dalam rawatan air sungai untuk menyingkirkan kekeruhan, besi dan mangan. Sampel air mentah diperolehi daripada Loji Rawatan Air Kepong yang diambil dari Sungai Terengganu. Parameter-parameter yang diuji adalah seperti pH, kekeruhan, besi dan mangan. Kaedah ujian balang telah dijalankan bagi menguji keberkesanan zeolit di dalam merawat air mentah ini. Berdasarkan kepada keputusan yang diperolehi daripada kajian ini, secara purata keseluruhannya., penyingkiran kekeruhan, besi dan mangan menggunakan zeolit sebagai bahan bantu pengental adalah paling berkesan dengan masing-masing sebanyak 95.23%, 94.79% dan 88.22% berbanding dengan menggunakan aluminium sulfat(alum) sahaja ataupun campuran alum dan polielektrolit