Transkrip wawancara bersama Prof. Madya Dato' Dr. Hilmi bin Ab Rahman Rektor UiTM Cawangan Kelantan / Ili Fahmeeda Ismail and Nur Farhana Zaidi - Ismail, Ili Fahmeeda; Zaidi, Nur Farhana (Universiti Teknologi MARA, Kelantan, 2014)
Transkrip ini mengandungi temu bual bersama Prof. Madya Dato' Dr. Haji Hilmi Ab Rahman mengenai kerjaya beliau dalam bidang pendidikan. Transkrip temubual ini dijalankan di pejabat Prof. sendiri iaitu di Pejabat Rektor, UiTM Kampus Machang, cawangan Kelantan. Kini. beliau menjawat jawatan selaku Rektor UiTM Cawangan Kelantan. Temubual ini berkisar mengenai pengalaman beliau sepanjang menceburi bidang pendidikan, strategi-strategi bagi menaikkan ranking UiTM serta harapan beliau terhadap pelajar UITM.