Pengamatan visual unsur warna terhadap spesimen fungi dalam karya seni visual / Shahariah Mohamed Roshdi ... [et al.] - Mohamed Roshdi, Shahariah; Ahmad, Hishamuddin; Mohd Kaulan, Shahrul Munir; Wan Yaacob, Wan Mohd Zulkifle; Jamil, Ilinadia; Mohd Radzi, Fazlina (2023)
Warna ialah salah satu daripada rangkaian unsur-unsur seni reka. Unsur warna mempunyai kekuatan yang berbeza dalam membantu aktiviti rekaan khasnya produk seni. Warna merangkumi gugusan seperti spektrum warna, hue warna, roda warna (warna utama, warna sekunder, warna tertier), warna penggenap,warna harmoni, nilai warna, sewarna (monokrom), kroma warna (intensity), suhu warna dan warna neutral.Warna adalah elemen yang digunakan dalam semua bidang yang berkaitan dengan visual. Ianya merangkumi bidang elektronik, biologi mahupun seni semuanya bergantung berat terhadap warna. Ianya digunakan sama ada untuk mengklasifikasi, menanda, merekod data malah ada juga hanya digunakan dalam aspek estetik.