Transkrip wawancara bersama Ahmad bin Safiee pesara anggota Tentera Rejimen Semboyan Diraja / Mohd Nizar Ghazali and Mohd Lutffi Ismail - Ghazali, Mohd Nizar; Ismail, Mohd Lutffi (Universiti Teknologi MARA, Kelantan, 2014)
Transkrip ini mengandungi wawancara sejarah lisan bersama Encik Ahmad bin Safiee iaitu pesara tentera Rejimen Semboyan Diraja. Di dalam transkrip ini menceritakan tentang latar belakang beliau dan keluarga serta sedikit pengalaman beliau ketika berada di bangku persekolahan sehingglah menjadi seorang anggota tentera. Beliau merupakan anak kelahiran negeri Kedah yang dilahirkan pada tahun 1949 di Kepala Batas, Alor Setar, Kedah. Beliau mula berkhidmat tentera pada 03 Januari 1970 selama 23 tahun sebelum berpencen pada tahun 1993. Pengalaman beliau semasa bekerja sebagai seorang anggota tentera juga turut dikisahkan dalam transkrip ini. Selain itu, beliau juga turut menceritakan pengalaman beliau ketika menyertai satu operasi iaitu 'Operasi Kekawasan' bersama Rejimen 1 Renjer di Sungai Katibas, Engkuah pada 21 Januari 1971. Di dalam transkrip ini juga, beliau turut memberikan harapan kepada generasi muda yang masih tercari-cari pekerjaan supaya menyertai pasukan tentera.