Transkrip wawancara bersama Haji Seman bin Haji Husin Bilal Masjid Kampung Chasing / Siti Syahidatul Amirah Che Aminuddin and Nurhasnaa Ramli - Che Aminuddin, Siti Syahidatul Amirah; Ramli, Nurhasnaa (Universiti Teknologi MARA, Kelantan, 2016)
Temubual ini adalah antara tokoh dan pelajar dan bersama Haji Seman bin Haji Husin mengenai Danau Tok Uban. Transkrip temubual ini dijalankan di rumah Haji Seman bin Haji Husin di Kampung Chasing, Pasir Mas. Kelantan bermula jam 11:00 pagi. Beliau adalah seorang bilal masjid Kampung Chasing yang telah berkhidmat sejak tahun 2005 sehingga sekarang. Transkrip ini menyentuh serba sedikit mengenai latar belakang dan juga kehidupan beliau di zaman 60 an iaitu sejak beliau dilahirkan dan bidang kerjaya beliau. Temubual ini lebih tertumpu kepada di sebalik Danau Tok Uban iaitu asal usul Danau Tok Uban. Danau Tok Uban berada dalam Kampung Tok Uban merupakan sebuah kawasan yang sering dikunjungi orang ramai dan terletak 20 kilometer dari bandar Pasir Mas. Pada asalnya ianya hanya sekadar sebuah kawasan hutan dan sawah padi selain itu Di Sebalik Danau ini juga terdapat kisah Puteri Saadong, harimau datang pada setiap tahun dan sebagainya.