Transkrip wawancara bersama En. Abd Rahim @ Abu Bakar bin Latiff kerani akauntan Institut Pendidikan Al-Balaghul Mubin, Rong Chenok / Mohd Syahir Rahim and Norbadrul Aiman Hasan - Rahim, Mohd Syahir; Hasan, Norbadrul Aiman (Universiti Teknologi MARA, Kelantan, 2016)
Temubual ini adalah dia antara kami dengan En. Abd Rahim @ Abu Bakar Bin Latiff iaitu Kerani Akauntan Institut Pendidikan Al-Balaghul Mubin, Rong Chenok. Temubual ini dijalankan di pejabat beliau di Institut Pendidikan Al-Balaghul Mubin. Temubual ini dijalankan pada 26 April 2016 pada jam 4.35 petang. Pemerhatian, carian dalam laman sesawang serta temubual bersama tokoh berpengalaman telah dijalankan. Temubual ini berkisarkan tentang kewujudan Masjid Brunei Darussalam dan latarbelakang masjid tersebut. Ketika temubual ini dijalankan, kami dapat mengetahui sejarah masjid ini. Kami juga dapat mengetahui kaitan masjid ini dengan Sultan Brunei. Nama lain bagi Masjid Brunei Darussalam ini ialah masjid putih yang dibina pada 23 Januari 1985 dan telah dirasmikan oleh Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sultan Ismail Petra Ibni Almarhum Sultan Yahya Petra pada 23 Januari 1992. Masjid ini mempunyai keistimewaan dan ciri-cirinya tersendiri kerana masjid ini berdiri megah di atas sebuah tasik.