Cacing tularan tanah (CTT): musuh yang tidak wajar dilupakan sama sekali / H.H. Mahsol and M. Zahedi - Mahsol, H.H.; Zahedi, M. (2006)
Penyakit kecacingan telah dikenalpasti menyerang kanak-kanak sejak dahulu lagi. Kertas ini cuba membincangkan tentang sekumpulan cacing parasit yang dinamakan sebagai Cacing Tularan Tanah (CIT) dari segi jenis, etiologi dan penularannya. Selain itu ia juga menyentuh tentang prevalens CTT sedunia, peringkat Asia dan juga Malaysia. Hubungan infeksi ini CTT ini kemudiannya cuba dikaitkan dengan perkembangan mental dan fizikal kanak-kanak berdasarkan beberapa kajian terkini yang telah dilakukan. Akhir sekali, walaupun jangkitan cacing seolah-olah merupakan perkara biasa berlaku pada kanak-kanak, namun perlu diingatkan bahawa CTT ini adalah seakan 'musuh dalam selimut' dan tidak wajar dilupakan sama sekali.