Pembangunan laman web dinamik untuk bidang kecerdasan buatan / Mohd Helmy Abd Wahab …[et al.] - Abd Wahab, Mohd Helmy; Hassan, Norlida; Mohamad, Muziah; Che Doi, Siti Mazura; Zakaria, Fizlin; Tg. Othman @ Ramli, Tg. Halim; Samsudin, Noor Suziane; Sabri, Noor Azliza (2006)
Secara umumnya, portal merupakan salah satu platform berasaskan web yang berperanan dalam mempertingkatkan pembabitan masyarakat secara dalam talian. Oleh sebab itu, terdapat pelbagai portal dibangunkan khusus bagi menggalakkan masyarakat berinteraksi dan melaksanakan aktiviti secara dalam talian. Disamping itu, teknologi maklumat juga memainkan peranan penting dan ia merupakan salah satu komponen dalam menjayakan matlamat perkongsian dan penyebaran maklumat di dunia tanpa sempadan ini. Matlamat utama pembangunan web portal ini ialah untuk menjadikannya sebagai satu medium penyebaran maklumat dalam domain khusus (Kecerdasan Buatan) sekaligus menjadikannya sebagai satu pusat sehenti (One Stop Centre) yang mana juga menawarkan beberapa perkhidmatan lain seperti forum, pautan ke laman web berkaitan, membekalkan maklumat terkini berkaitan dengan aktiviti yang akan berlangsung seperti seminar dan pameran yang bertemakan kecerdasan buatan. Portal ini juga bertujuan untuk memberikan pendedahan awal terhadap bidang Kecerdasan Buatan dengan menggunakan contoh dan aplikasi kecerdasan buatan serta koleksi klip video yang menarik. Oleh itu, kes kajian yang dipilih ialah AI Portal: One Stop Centre.