Kepentingan teori kitaran Malek Bennabi kepada tamadun hari ini / Abdul Qayuum Abdul Razak … [et al.] - Abdul Razak, Abdul Qayuum; Ab Halim, Adlina; Ahmad, Zaid; Othman, Normala (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), 2022)
Artikel ini membincangkan konsep dan kepentingan teori kitaran Malek Bennabi terhadap tamadun masa kini. Selain itu, artikel turut mengetengahkan latar belakang kehidupan Malek Bennabi secara ringkas. Artikel ini juga membincangkan idea dan karya Malek Bennabi yang berkaitan dengan isu ketamadunan. Metodologi yang digunakan ialah analisis dokumen dan analisis sejarah terhadap buku Malek Bennabi dan lain-lain dokumen yang berkaitan isu kajian. Kesimpulan menjelaskan bahawa konsep kitaran tiga fasa Malek Bennabi mempunyai kepentingan dan berkaitan dengan situasi tamadun semasa hari ini.