Aktiviti PPBiologi / Dr Mu’adz Ahmad Mazian and Dr Ilyanie Hj Yaacob - Ahmad Mazian, Mu’adz; Yaacob, Ilyanie (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Bengkel Perancangan Strategik PPBio. Pada tanggal 28 Disember 2022 bertempat di Laman Gentam Kuala Pilah, satu bengkel perancangan strategik peringkat Pusat Pengajian Biologi (PPBio) telah dijalankan. Idea untuk mengadakan bengkel ni telah dicetuskan oleh KPP Biologi, Dr. Ida Muryany Md Yasin. Objektif bengkel ini adalah untuk memastikan segala “key performing index” (KPI) yang telah diturunkan kepada pusat pengajian dapat dirancang dengan rapi dan teliti dan dicapai dengan kerjasama warga PPBio. Ekspedisi Saintifik Kepelbagaian Biologi Hutan Simpan Pelangai. Buat julung kalinya, PPBio telah Berjaya mengadakan satu ekspedisi saintifik Hutan Simpan Pelangai yang masih belum diterokai sepenuhnya. Pengarah ekspedisi ini, Puan Sarah Shazwani Zakaria telah mengambil pendekatan untuk berkolaborasi dengan agensi luar termasuk Jabatan Perhutanan, Institusi Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM), dan Malaysia Nature Society (MNS) bagi mengukuhkan lagi perhubungan dua hala antara agensi luar dan UiTM Caw. N. Sembilan.