Lelaki dan rekreasi / Nur Shahierah Zamri dan Suwaibah Mohamed - Zamri, Nur Shahierah; Mohamed, Suwaibah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Rekreasi adalah salah satu aktiviti yang sangat penting dalam kehidupan kita dan menjadi salah satu cara melepaskan tekanan masing-masing tidak kira kepada para lelaki atau wanita bagi seluruh kategori umur. Setiap rekreasi yang ingin dilakukan hendaklah sentiasabersesuaian dengan keadaan tempat dan perlulah melakukan rujukan yang teliti dan betul lebih-lebih lagi aktiviti rekreasi yang melibatkan sukan ekstrem supaya terhindar dari sebarang bahaya. Dari segi definisi, rekreasi bermaksud kegiatan yang menyeronokkan untuk membantu menyegarkan kembali kesihatan badan dan melapangkan fikiran seperti bersukan, berkelah, bercuti bersama keluarga dan lain-lain. Preferensi aktiviti rekreasi antara lelaki dan perempuan mungkin tidak banyak perbezaan namun begitu yang membezakan antara dua perkara ini adalah jenis-jenis aktiviti yang akan mereka lakukan sebagai aktiviti rekreasi mereka sebagai medium untuk mereka melepaskan tekanan. Mungkin di kalangan wanita mereka lebih gemar dengan aktiviti rekreasi yang lebih damai dan tenang walaupun ada juga sebahagian golongan wanita yang gemar dengan aktiviti rekreasi yang lebih lasak dan ekstrem. Apabila kita membicarakan tentang rekreasi dan lelaki khususnya, terdapat pelbagai jenis aktiviti rekreasi yang umumnya diminati oleh golongan lelaki seperti melakukan aktiviti bersukan santai mahupun yang ekstrem contohnya seperti aktiviti berbasikal, larian beramai dan juga aktiviti mendaki gunung.