Transkrip wawancara bersama Wan Derahman bin Wan Mahmat pencerita cerita rakyat: "Pengakhiran di Bukit Panau" / Fathin Nabilah Abd Rahman and Nur Diana Ahmad Nor - Abd Rahman, Fathin Nabilah; Ahmad Nor, Nur Diana (Universiti Teknologi MARA, Kelantan, 2016)
Temubual ini adalah antara pencerita cerita rakyat dan pelajar tentang "Pengakhiran di Bukit Panau. Transkrip temubual ini dijalankan di Masjid Kampung Paloh di Tanah Merah pada 23 April bermula jam 10.15 pagi dan mengambil masa selama sejam setengah. Pencerita iaitu Wan Derahman Bin Wan Mahmat atau lebih dikenali sebagai Pak Da merupakan penduduk tetap Kampung Paloh. Transkrip ini menyentuh serba sedikit tentang latar belakang pencerita itu sendiri iaitu Pak Da. Selain itu, Pak Da turut bercerita tentang sejarah Bukit Panau itu sendiri yang bermulanya dari Kampung Paloh iaitu kampung Pak Da sendiri. Selain itu, Pak Da juga menceritakan tentang persingahan sebentar Puteri Saadong di Bukit Panau dari Bukit Marak.