Transkrip wawancara bersama Ustaz Haji Ahman bin Haji Ali sejarah Tok Uban / Elyn Fardyana Mohammad Noor Azam and Norhanim Abu Seman - Mohammad Noor Azam, Elyn Fardyana; Abu Seman, Norhanim (Universiti Teknologi MARA, Kelantan, 2016)
Temubual ini dijalankan bertujuan untuk memenuhi tugasan khusus bagi subjek Pendokumentasian Sejarah Lisan bersama tokoh yang telah dipilih yang mempunyai pengetahuan mengenai tajuk yang dipilih. Tugasan khusus ini adalah berkaitan dengan "Cerita Rakyat Kelantan". Kajian ini dijalankan melalui kaedah temuramah bersama tokoh dan juga melalui kaedah pemerhatian di kawasan sekitar. Terdapat beberapa skop bidang soalan yang ditanya kepada tokoh termasuklah mengenai peribadi tokoh dan juga soalan mengenai tajuk yang dipilih iaitu "Tok Uban". Temubual ini dijalankan berkenaan tentang Tok Uban dan peninggalan beliau, Tok Uban merupakan tokoh yang dikatakan seseorang yang terkemuka sebagai peneroka pada zaman dahulu yang membuka Kampung Tok Uban. Tok Uban juga terkenal kerana mempunyai ilmu-ilmu ajaib dan ghaib kerana beliau juga seorang Tok Bomoh Kampung Tok Uban yang terletak di Jajahan Pasir Mas, Kelantan. Temubual ini diadakan di kediaman tokoh iaitu Ustaz Ahmad bin Haji Ali yang terletak di Kampung Tok Uban.