Transkrip wawancara bersama seniwati Siti Mariam Ismail @ Mariani mengenai karier beliau sebagai seniman awal dalam bidang perfileman / Hetty Nur Elysna Mazlan and Syaza Izzati Mohamad Yusof - Mazlan, Hetty Nur Elysna; Mohamad Yusof, Syaza Izzati (Universiti Teknologi MARA, Kelantan, 2014)
Transkrip ini mengandungi temubual bersama Puan Hajah Siti Mariam @ Mariani Binti Ismail mengenai kerjaya beliau dalam bidang seni perfileman Melayu. Transkrip temubual ini dijalankan di Saloma Bistro, Jalan Ampang Kuala Lumpur pada 17 Oktober 2013 bermula jam 2.00 petang. Beliau merupakan salah seorang seniwati Negara yang dikenali bukan hanya di Malaysia, malah Singapura dan Indonesia. Beliau telah menceburkan diri dalam bidang perfileman seawal usia 17 tahun hinggalah ke hari ini. Transkrip ini menyentuh serba sedikit mengenai latar belakang serta pengalaman beliau sepanjang penglibatan dalam bidang perfileman. Temubual ini tertumpu kepada pengalaman beliau sepanjang bergelar anak seni serta mewarnai dunia perfileman dengan setiap filem yang beliau lakukan. Di samping itu, beliau turut memberi pendapat khusus mengenai perbezaan pembikinan filem zaman dahulu dan sekarang terutama di Malaysia.