Transkrip wawancara bersama Matleh bin Yaakob lagenda disebalik Gunung Reng / Aisyah Ramli and Robiatul Adawiyah Zukfile - Ramli, Aisyah; Zukfile, Robiatul Adawiyah (Universiti Teknologi MARA, Kelantan, 2016)
Temuramah ini di antara Matleh bin Yaakob bersama Aisyah Ramli dan Robiatul Adawiyah Zukfile mengenai Lagenda di Sebalik Gunung Reng dimana lokasi temuramah tersebut bertempat di Kampung Batu Melintang Jeli, Kelantan. Lagenda disebalik Gunung Reng telah dibahagikan kepada lima bahagian termasuklah latar belakang orang yang ditemuramah, asal usul Gunung Reng, kisah-kisah di Gunung Reng, kronologi Pak Muda di Gunung Reng dan usaha serta harapan Pak Muda untuk generasi akan datang. Tujuan penyelidik memilih Gunung Reng sebagai tajuk kajian kerana gunung tersebut telah menjadi sebutan masyarakat setempat serta merupakan satu-satunya peninggalan sejarah orang terdahulu di kawasan tersebut bertepatan dengan tema iaitu Cerita Rakyat Kelantan.