Kaedah ikatan bata / Zulfikar Mohamed Raji - Mohamed Raji, Zulfikar (Universiti Teknologi MARA, Perak, 2012)
Laporan ini secara ringkasnya menerangkan mengenai segala proses dan kaedah yang terlibat dalam ikatan bata. Ia dihasilkan berpandukan kepada pengalaman selama lima bulan ditempatkan di tapak projek pembinaan. Laporan ini terbahagi kepada beberapa bahagian dan dimulakan deangan latar belakang syarikat dan latar belakang projek pembinaan. Hasil pemerhatian mendapati kaedah ikatan bata bangunan adalah tidak semudah yang disangkakan. Ia melibatkan banyak pihak dan proses pembinaan yang rumit. Di dalam laporan ini, diterangkan secara ringkas jenis-jenis dan komponen utama dalam ikatan bata. Kemudian diterangkan secara dengan lebih mendalam mengenai kaedah yang terlibat dan digunapakai dalam pembinaan ikatan bata yang merangkumi ikatan bata dan kemasan dinding tersebut. Semasa proses pembinaan sedang dijalankan, beberapa masalah yang berkaitan dengan kaedah ikatan bata telah dikenalpasti dan laporan ini disudahi dengan beberapa cadangan yang dirasakan dapat menyelesaikan masalah yang dikenalpasti. Kesimpulannya, laporan ini dapat menjelaskan dengan lebih terperinci proses dan kaedah ikatan bata secara praktikal kepada para pembaca.