Komposisi ikan air tawar di Tasik Timah Tasoh, Perlis / Aziani Ahmad ... [et al.] - Ahmad, Aziani; Zainol, Zamzila Erdawati; Abd. Aziz, Khairul Naim; Kamaruddun, Sharir Aizat (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Tasik Timah Tasoh seluas 1300 hektar merupakan tasik buatan yang berasal daripada Sungai Timah dan Sungai Tasoh yang telah ditenggelamkan pada tahun 1992. Tasik ini terletak di Perlis dan diwujudkan sebagai kawasan tadahan air yang penting untuk kegunaan domestik, perindustrian dan pengairan sawah di sekitar negeri Perlis. Tasik ini terletak berhampiran dengan Bukit Chabang dan Banjaran Nakawan yang menjadikan pemandangannya indah seperti di dalam lukisan. Kedudukannya yang berhampiran dengan sempadan Malaysia dan Thailand iaitu Banjaran Nakawan menyediakan habitat semulajadi kepada pelbagai haiwan dan tumbuh-tumbuhan. Tasik ini terkenal dengan pelbagai aktiviti reakreasi seperti berkhemah, berkayak, memancing dan menaiki bot mengelilingi tasik. Secara tidak langsung, aktiviti ini dapat menjana pendapatan penduduk setempat.