Pembinaan kekuda bumbung dan pemasangan kekuda bumbung / Muhamad Nurfakiq Fauzi - Fauzi, Muhamad NurFakiq (Universiti Teknologi MARA, Perak, 2012)
Kekuda bumbung merupakan struktur paling atas bagi sesebuah bangunan yang dibina. Kebiasaanya, pemilihan bahan binaan struktur kekuda adalah dipengaruhi oleh kekuatan bahan, kestabilan, rekabentuk, kos, masa dan sebagainya. Dalarn kajian ini menerangkan mengenai segala proses yang terlibat dalam pembinaan bumbung. Sepanjang 5 bulan ditempatkan disini, banyak ilrnu yang dapat terutama dalam pembinaan kekuda bumbung ini. Dalam laporan ini ia terdapat beberapa bahagian iaitu bahagian latar belakang projek pembinaan. Dalam laporan ini juga terdapat komponen-komponen utama yang terdapat di dalam pembinaan ini. Dalam pembinaan bumbung ini ia bukanlah sesuatu kerja yang senang ia memerlukan kemahiran yang tinggi. Kaedah mengenai pemasangan dan proses pembinaan kekuda bumbung ini juga dinyatakan mengikut langkah-langkah yang betul. Selain itu juga, selepas pembinaan kekuda bumbung dilakukan, pemasangan kemasan bumbung akan dijalankan.