Transkrip wawancara bersama Ybhg. Datuk Rusdin bin Mahamud tokoh pendidik dan ahli politik berjaya / Farhana Ash'ari and Fairuz Nadirah Ahmad Zaidi - Ash'ari, Farhana; Ahmad Zaidi, Fairuz Nadirah (Universiti Teknologi MARA, Kelantan, 2014)
Transkrip ini mengandungi temu bual bersama YBHG Datuk Rusdin Bin Mahamud mengenai kerjaya beliau dalam bidang pendidik dan pemantau politik. Transkrip temubual ini dijalankan di rumah Datuk Rusdin Bin Mahamud sendiri di Rumah Awam Chaah, 85400 Chaah, Segamat, Johor. Beliau merupakan Guru Besar di Sekolah Kebangsaan Sawah Baru, Labis, Segamat, Johor. Beliau telah menceburi bidang pendidikan selama 25 tahun. Beliau mula berkecimpung dalam bidang pendidikan apabila mula dimasukan ke Maktab Perguruan Muhammad Khalid, Johor Bharu dan sejak itulah beliau mula berjinak- jinak dalam politik. Temubual ini menumpukan beliau tentang pengalaman beliau sepanjang menceburi bidang pendidikan dan politik. Peristiwa beliau mengikuti misi bantuan ke Negara yang mengalami bencana.