Kajian sifat kenyal papan tartal berorientasi (OSB) menggunakan kaedah ultrasonik - Kasim, Azman; Wan Abdul Rahman, Wan Mohd Nazri; Muhammed, Suhaimi; Hashim @ Ismail, Azhan (Institute of Research, Development and Commercialization, Universiti Teknologi MARA, 2004)
Industri berasaskan kayu telah berkembang dengan pesatnya di Malaysia sebagai salah satu penyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara. Kini timbul kesedaran kepada kita bahawa jika perkembangan ini berterusan satu tindakan drastik perlu diambil jika berlakunya masalah kekurangan bekalan kajoi. Berdasarkan kepada pemyataan ini beberapa pendekatan telah diperkenalkan melalui perkembangan teknologi dan kejuruteraan perkayuan antaranya ialah penghasilan kompositkomposit kajoi seperti papan partikel, papan lapis dan papan tartal berorientasi. Melalui kajian, bahan-bahan seperti papan tartal berorientasi mempakan altematif terbaik bagi menggantikan penggunaan kayu-kayu keras disebabkan oleh beberapa faktor antaranya ia mudah dan murah untuk dihasilkan, ringan, utuh serta boleh diaplikasikan dalam banyak keadaan. Dengan melihat kelebihan yang ada pada papan tartal berorientasi satu kajian telah dilakukan untuk menentukan sifat fizikal bahan ini secara saintifik. Maka, satu kajian telah dibuat terhadap papan tartal berorientasi (OSB) untuk menentukan sifat kekenyalannya secara ujian tanpa musnah (NDT) menggunakan teknologi ultrasonik. Ujian ini akan dapat menentukan dan menganggarkan keutuhan dan kekuatan bahan ini secara makroskopik.