Transkrip wawancara bersama Encik Hamid bin Saman pengalaman menjadi homeguard / Atika Nataysa Alias and Nurul Izzah Ayob - Alias, Atika Nataysa; Ayob, Nurul Izzah (Universiti Teknologi MARA, Kelantan, 2014)
Transkrip ini mengandungi temubual bersama Encik Hamid Bin Saman mengenai pengalaman beliau sebagai Homeguard pada zaman pemerintahan British. Transkrip temubual ini dijalankan di kediaman beliau di Kampung Lawar, Jeli Kelantan Darul Naim pada 11 November 2013 bermula jam 3.00 Petang. Transkrip ini menyentuh tentang latar belakang serta pengalaman beliau sepanjang menjadi homeguard selain mempunyai kemahiran dalam bidang pertukangan membuat keris dan aktiviti permainan wayang kulit. Di samping itu, beliau turut memberi pendapat tentang kehidupan dan pemerintahan Negara pada masa ini. Beliau juga menceritakan pengalaman semasa penjajah menjajah Negara seperti pada zaman British, Komunis dan Jepun.