Transkrip wawancara bersama Tuan Yacob bin Tuan Ismail / Nurdiana Fariha Ainuddin and Siti Nur Ramadan Mohd Sahim - Ainuddin, Nurdiana Fariha; Mohd Sahim, Siti Nur Ramadan (Universiti Teknologi MARA, Kelantan, 2023)
Transkrip ini membincangkan tentang pengalaman seorang tokoh yang mencintai seni dikir barat, bernama Tuan Yacob Bin Tuan Ismail atau gelarannya, Tuan Koh Raja Saring. Bagi sesetengah masyarakat, mereka hanya mengetahui Dikir Barat sebagai persembahan kebudayaan. Namun begitu, dikir barat sebenarnya adalah suatu peristiwa komunikasi. Peristiwa komunikasi adalah kegiatan bahasa yang melibatkan latar, peserta, matlamat, urutan tindakan, nada, saluran, norma dan genre. Selain menyentuh sebanyak mengenai latar belakang salah seorang yang masih mewarisi kesenian ini, projek sejarah lisan ini akan cuba memberikan perhatian secara menyeluruh tentang apa itu dikir barat, bermula dari jenis -jenis dikir barat, tarian, lagu yang dinyanyi dan sebagai. Kajian ini bukan sahaja melalui Encik Tuan Kob sendiri, malah ia turut diperolehi daripada beberapa sumber yang lain bagi melihat sejauh mana persamaan dan perbezaan kajian yang telah diakukan. Inspirasi kajian ini adalah terutamanya kepada pengkaji, pelajar dan orang awam. Melalui projek sejarah lisan ini, diharapkan masyarakat luar terutamanya generasi pada masa sekarang akan mengenali dengan lebih lanjut dan mendalami seni dikir barat ini.