Transkrip wawancara bersama Puan Sarinah binti Ismail / Nur Syafiqah Syazawani Mohd Yusoff and Izzati Farahin Mohamad Nadzri - Mohd Yusoff, Nur Syafiqah Syazawani; Mohamad Nadzri, Izzati Farahin (Universiti Teknologi MARA, Kelantan, 2018)
Kuih Akok merupakan sejenis kuih tradisional yang terkenal di Malaysia, terutama di bahagian Pantai Timur iaitu di Kelantan dan Terengganu. Terdapat banyak jenis kuih Akok di Malaysia seperti Akok Nisan, Akok Daun Pandan, Akok Berlauk, Akok Kemboja atau Akok Bunga dan Akok Pisang. Akok biasanya dibuat berbentuk bujur dan ianya mengikut acuan buah ulu. Kuih Akok mempunyai rasa yang manis dan teksturnya juga lembut. Akok diperbuat daripada campuran telur, tepung gandum, santan dan gula. Cara pembuatan dan pembakaran kuih Akok merupakan faktor yang membuatkan kuih tersebut mempunyai rasa yang sedap. Kuih Akok ini biasanya mendapat sambutan terutamanya ketika umat Islam mengerjakan puasa di bulan Ramadan.