Transkrip wawancara bersama Encik Zafrani bin Ariffin / Nur Fatin Farisha Othman and Salwa Mohd Isa - Othman, Nur Fatin Farisha; Mohd Isa, Salwa (Universiti Teknologi MARA, Kelantan, 2019)
Temubual ini adalah di antara Salwa Binti Mohd Isa dan Nur Fatin Farisha Binti Othman menemubual Encik Zafrani Bin Ariffin, pemandu pelancong mengenai sejarah penubuhan Memorial Perang Bank Kerapu. Beliau menceritakan keseluruhan mengenai pekerjaan beliau sebagai pemandu pelancong yang berkaitan dengan sejarah Jepun dan juga sejarah Memorial Perang Bank Kerapu. Beliau yang kini bergerak secara solo menjadi pemandu pelancong di seluruh Malaysia mempunyai pengalaman yang luas dalam sejarah Memorial Perang Bank Kerapu. Beliau juga banyak menekankan pentingnya untuk kita mendalami sejarah khsususnya sejarah tentang pendudukan Jepun di Tanah Melayu. Di akhir temubual, beliau ada juga memberi sedikit pendapat untuk menarik lebih ramai orang untuk mengunjungi tempat bersejarah.