Transkrip wawancara bersama Encik Mohd Zain bin Ismail / Muhammad Mustaqqim Mazlan and Nur Liyana Mohamad - Mazlan, Muhammad Mustaqqim; Mohamad, Nurliyana (Universiti Teknologi MARA, Kelantan, 2022)
Temubual dilakukakan bersama Mohd Zain bin Ismail untuk mengetahui serba sedikit tentang penglibatan seni dalam seni pembuatan wau gergasi di Kelantan. Beliau merupakan pengiat seni yang masih aktif sehingga sekarang dalam bidang pembuatan wau gergasi dan wau sobek. Dia juga dikenali sebagai otai pembuat wau puyuh di Kelantan. Temubual ini telah dijalankan secara berdepan di Kampung Jambu Kota Bharu Kelantan. Mohd Zain Ismail atau lebih dikenali sebagai "Pok Zin" telah bergiat aktif dalam seni pembuatan wau ini selama 57 tahun. Bermula dari umur 13 tahun sehingga sekarang. Beliau juga telah ditemubual dalam program TV tekenal di Malaysia iatu majalah 3 dan ditayangkan pada 23 Ogas 2018. Beliau merupakan pengiat seni kedua yang ditayangkan di peringkat TV Nasional selepas Shafie Bin Jusoh iatu pembuat wau Bulan yang dijadikan ikon negara Malaysia di not duit seringgat dan syiling 50sen Ringgit Malaysia. Sepanjang Penglibatan 57 tahun dalam industri seni, beliau telah membuat hampir 3000 buah wau pelbagai jenis dan 15wau puyuh gergasi bersaiz 20 kaki. Sejarah kehidupan dan kegiatan seni beliau dapat dijadikan sumber inspirasi dan contoh kepada semua orang