Penerapan nilai-nilai murni dalam piagam pelanggan Fakulti Sains Pentadbiran dan Pengajian Polisi (FSPPP) UiTM / Marni Ghazali … [et al.] - Ghazali, Marni; Shazali, Nurliyana; Sultan Mohideen, Rosilawati; Haris, Siti Melinda; Abd Aziz, Norazlin (Division of Research, Industrial Linkages and Alumni, UiTM Cawangan Melaka, 2013)
Piagam pelanggan atau "Client Charter" merupakan satu komitmen bertulis yang dilaksanakan di peringkat Jabatan atau agensi-agensi kerajaan terhadap penyampaian atau perkhidmatannya kepada pelanggan yang berteraskan standad kualiti yang telah ditetapkan. Tujuan utama ianya diwujudkan adalah untuk memenuhi kemahuan dan citarasa pelanggan. Dalam usaha untuk meningkatkan mutu pengajaran dan pembelajaran yang cekap dan berkesan, Fakulti Sains Pentadbiran dan Pengajian Polisi beriltizam untuk memberikan perkhidmatan secara professional melalui penerapan budaya kualiti dalam pengajaran, penyelidikan dan juga dalam pembangunan modal insan yang berdaya saing untuk memenuhi ekspektasi pelanggan kami iaitu di kalangan pelajar -pelajar FSPPP. Selain dari itu juga, penerapan nilai-nilai murni dalam piagam pelanggan amatlah penting dalam melahirkan modal insan yang bukan sahaja berilmu tetapi juga berakhlak mulia.Setakat ini, tiada lagi piagam pelanggan yang diwujudkan di peringkat Fakulti-fakulti di UiTM terutamanya di Melaka dan kebanyakan piagam pelanggan hanyalah dilaksanakan di peringkat Jabatan atau unit-unit sahaja.