Kerja-kerja tebus guna tanah di kawasan lombong / Lukman Hakim Azmi - Azmi, Lukman Hakim (Universiti Teknologi MARA, Perak, 2010)
Laporan ini secara ringkasnya menerangkan tentang segala proses dan kaedah yang terlibat dalam pembinaan kerja-kerja tebus guna tanah di kawasan lombong. Ianya dihasilkan berpandukan kepada pengalaman saya selama 6 bulan ditempatkan di tapak projek pembinaan. Hasil pemerhatian mendapati bahawa segala kerja-kerja yang berkaitan didalam pembinaan kerja-kerja tebus guna tanah yang dilakukan adalah mempunya risiko yang tinggi, ini adalah disebabkan keadaan muka buminya yang terdiri daripada tapak bekas tingalan lombong lama. Didalam laporan ini diterangkan secara ringkas mengenai kajian teoritikal yang meliputi definisi dan prosedur yang perlu dilakukan. Disamping itu, risiko-risiko yang terlibat dalam kerja-kerja tebus guna tanah juga dibincangkan. Semasa proses pembinaan sedang dijalankan, beberapa masalah yang berkaitan dengan kerja-kerja tanah yang dilakukan telah dikenalpasti. Laporan ini disudahi dengan beberapa cadangan yang dirasakan dapat menyelesaikan masalah yang telah dikenal pasti tersebut. Sebagai kesimpulannya, diharapkan agar laporan ini memberi manfaat kepada semua pembaca.