Kaedah pembinaan sistem pasang siap di Universiti Malaysia Kelantan (UMT), Kampus Jeli / Dzul Hazwan Malizen - Malizen, Dzul Hazwan (Universiti Teknologi MARA, Perak, 2010)
Secara umumnya 18S boleh didefinisi sebagai salah satu sistem pembinaan yang melibatkan komponen-komponen dituang di kilang atau di tapak bina, dan kemudian dihantar dan disambung menjadi struktur dengan mengurangkan aktiviti kerja di tapak bina. Tahap penggunaan 18S di Malaysia masih rendah berbanding dengan sistem tradisional dan konvensional mungkin disebabkan oleh gaji murah daripada buruh asing walaupun 18S jauh lebih baik daripada segi kepantasan menyiapkan projek, berkualiti dan mesra alam. 18S juga berfungsi sebagai suatu kaedah pembinaan yang berintergriti. Didalam laporan ini diterangkan secara ringkas mengenai kajian teoritikal yang meliputi komponen dan bahan dalam pembinaan sistem pasang siap yang juga merupakan salah satu IBS dan juga diterangkan kaedah pembinaannya. Didalam laporan ini juga diterangkan beberapa objektif yang diambil kira iaitu mengenalpasti faktor-faktor utama dalam pemilihan struktur pasang siap untuk pembinaan bangunan, mengenalpasti jenis-jenis sistem pasang siap pada pembinaan bangunan dan mengenalpasti kaedah pembinaan struktur sistem pasang siap untuk pembinaan bangunan. Semasa proses pembinaan sedang giat dijalankan, beberapa masalah yang berkaitan dengan pembinaan system ini telah dikenalpasti dan laporan ini disudahi dengan beberapa cadangan yang dirasakan dapat menyelesaikan masalah yang telah dikenalpasti tersebut. Sebagai kesimpulannya, diharapkan agar laporan ini dapat menjelaskan dengan lebih terperinci kepada para pembaca mengenai kaedah yang terlibat didalam pembinaan sistem pasang siap secara praktikal.