Penguasaan bahasa arab dan pengaruhnya terhadap kefahaman teks subjek sastera Arab STAM / Muhammad Saiful Anuar Yusoff and Zawiah Seman - Yusoff, Muhammad Saiful Anuar; Seman, Zawiah (Universiti Teknologi MARA, Sabah, 2022)
Subjek Kesusasteraan Arab merupakan antara subjek penting yang harus diambil oleh pelajar yang ingin mengambil peperiksaan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM). Subjek ini memerlukan kepada kemahiran memahami teks puisi dan prosa yang tinggi untuk mendapatkan keputusan yang baik dalam peperiksaaan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM). Untuk memahami teks bacaan, penguasaan bahasa Arab yang melibatkan aspek kosa kata dan tatabahasa diperlukan. Namun, pencapaian pelajar yang rendah dalam subjek Adab dan Nusus menimbulkan persoalan berkaitan kefahaman pelajar apabila membaca teks sastera Arab. Keadaan ini menyebabkan penguasaan bahasa Arab pelajar dipersoalkan. Oleh itu, kajian ini dijalankan bertujuan untuk melihat tahap kefahaman bacaan teks subjek sastera Arab. Selain itu, kajian ini juga bertujuan untuk mengenalpasti pengaruh penguasaan bahasa Arab terhadap kefahaman bacaan teks subjek sastera Arab STAM. Sebanyak 400 soal selidik telah diedarkan kepada pelajar-pelajar yang mengambil peperiksaan STAM di Kelantan. Daripada jumlah tersebut, 375 data digunakan selepas dijalankan proses pembersihan data. Hasil analisis menggunakan perisian SmartPLS 3.0 menunjukkan faktor penguasaan bahasa Arab (β=0.486, t=12.242, p<0.01, f2=0.300) mempengaruhi secara positif kefahaman bacaan teks subjek sastera Arab dengan jumlah varian yang diterangkan oleh faktor ini sebanyak 23.1% (R2=0.231). Penemuan ini dengan membuktikan sumbangan besar faktor penguasaan bahasa Arab terhadap kefahaman bacaan teks subjek sastera Arab. Penguasaan aspek kosa kata bahasa Arab dan tatabahasa perlu diberi keutamaan dalam merealisasikan kefahaman bacaan teks bacaan dan seterusnya menjamin kecemerlangan dalam subjek sastera Arab STAM.