Kajian pelan potensi kawasan pembangunan berorientasikan transit (TOD) di Negeri Selangor / Prof. Madya Zakaria Ahmad … [et al.] - Ahmad, Prof. Madya Zakaria; Ishak, Dr. Siti Zaharah; Endut, Dr Intan Rohani; Rahmat, Arina (Division of Research, Industrial Linkages and Alumni, UiTM Cawangan Melaka, 2013)
Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk menyediakan satu pelan yang komprehensif dengan mengenalpasti potensi pusat - pusat TOD dan mencadangkan ciri - ciri pembangunan yang dapat menyokong pertumbuhan pusat - pusat TOD mengikut hierarki. Untuk memastikan tujuan kajian ini tercapai, beberapa objektif telah digariskan seperti mengenaIpasti dan membuat perbandingan best practice perlaksanaan TOD di negara luar dan kesesuaian perlaksanaannya di Negeri Selangor, me ngenalpasti dan menganalisa kriteria/indikator pemilihan kawasan berpotensi TOD di Negeri Selangor, mengenalpasti dan mencadangkan pusat - pusat berpotensi TOD mengikut hierarki secara terperinci dan mengenalpasti tahap dan ciri - ciri pembangunan yang perlu disediakan di setiap pusat TOD yang dicadangkan . Kajian ini merangkumi keseluruhan Negeri Selangor dan merupakan kajian komprehensif mengenai pelan potensi kawasan TOD di Negeri Selangor. Negeri Selangor merangkumi kawasan seluas 810,400 hektar dan mempunyai Sembilan daerah. Pemilihan ini akan berlandaskan ciri - ciri dan kesesuaian kawasan yang akan dikenalpasti dan pengalaman dalam perlaksanaan best practise TOD di negara - negara maju melalui proses benchmarking.