i-Fasilitator / Sulaiman Mahzan … [et al.] - Mahzan, Sulaiman; Md Shah, Mohd Abd Malek; Md Hasim, Ahmad Khairuman; Shafie, Shamsol; Ruslan, Mahirah (Division of Research, Industrial Linkages and Alumni, UiTM Cawangan Melaka, 2013)
Pengurusan perlantikan dan hal-hal berkaitan mengenai fasilitator bagi sesuatu program insaniah merupakan tanggungjawab Jabatan Hal-Ehwal Pelajar bagi sesuatu insitusi pengajian tinggi. Selain itu, program berkaitan program insaniah juga dijalankan oleh majoriti organisasi dalam usaha meningkatkan kualiti tenaga manusia masing-masing. Pengurusan fasilitator merupakan tugas yang merumitkan dan terdapat beberapa proses yang perlu dilakukan oleh penganjur dalam memastikan kelancaran pengurusan fasilitator. Lazimnya fasilitator yang dilantfk merupakan individu yang kerap kali dipilih dan dilantik dan seringkali dilantik secara berulang kali. Pengurusan secara manual mendatang pelbagai masalah berkaitan pengurusan dan kerap kali memerlukan komitmen yang tinggi di pihak pengurusan. Lantaran itu, pembangunan aplikasi i-Fasilitator bertujuan untuk membolehkan pihak pengurusan menangani beberapa masalah yang berkaitan yang bersangkutan dengan proses secara manual. Aplikasi ini membuka peluang kepada pengurusan untuk mengkoordinasikan fasilitator dan dalam masa yang sama fasilitator mudah untuk mendapat sebarang maklumat yang diperlukan. Aplikasi ini mempunyai nilai komersil yang tinggi memandangkan program insaniah merupakan salah satu program yang menjadi keutamaan bagi mana-mana organisasi terutamanya institusi pendidikan.