e-Practical visiting alignment / Zaini Saat … [et al.] - Saat, Zaini; Mahzan, Sulaiman; Sadikan, Siti Fairuz Nurr; Mahzan, Talib Al Alim; Zulkeefly, Ahmad Syaifulizan (Division of Research, Industrial Linkages and Alumni, UiTM Cawangan Melaka, 2013)
Lawatan perlu dilakukan oleh penyelia (pensyarah) terhadap pelajar praktikal seliaan masing-masing di organisasi tertentu. Setiap pelajar lazimnya tidak akan semestinya akan menjalani praktikal yang sama dengan pelajar yang lain dan selalunya pelajar-pelajar akan ditempatkan di organisasi yang tertentu yang tidak memungkinkan lokasinya yang sama atau dalam kawasan yang sama. Sering kali pelajar akan berjauhan lokasi praktikal dengan pelajar yang lain dan ini memberikan cabaran kepada penyelia untuk menentukan lokasi lawatan dengan tepat dan cepat. Selain itu, segalanya perlu dilakukan secara manual terutamanya penentuan lokasi yang perlu dilawati oleh penyelia. Lantaran itu, aplikasi khusus untuk penentuan lokasi lawatan perlu diwujudkan bagi memastikan kelancaran proses lawatan berkenaan dan dalam masa yang sama menguruskan beberapa dokumen yang perlu ada bagi setiap penyelia. la umpama satu platform yang membantu penyelia untuk melakukan penentuan lokasi dan penyediaan bahan-bahan tertentu. Secara umumnya, aplikasi ini mempunyai permintaan yang menggalakan terutamanya daripada industry pendidikan tinggi yang masing-masing mengelolakan latihan industri tersendiri.