Penggunaan bahasa slanga dalam filem tempatan: satu kajian terhadap filem cereka aksi / Khairul Firhan Yusob and Muhamad Zaidi Zakaria - Yusob, Khairul Firhan; Zakaria, Muhamad Zaidi (2016)
Bahasa slanga ditakrifkan sebagai bahasa tidak rasmi yang rendah kedudukannya berbanding bahasa rasmi. la terdiri daripada kata-kata, ungkapan dan seumpamanya yang tidak berada dalam bahasa baku tetapi kebiasaannya digunakan dalam percakapan tidak rasmi seharian. Kini, dalam kepesatan industri perfileman Malaysia bahasa slanga kerap kali dilihat menjadi bahasa pertuturan di dalam lakonan. Kajian ini mengupas penggunaan bahasa slanga di dalam tiga buah filem cereka Melayu tempatan serta mengkategorikannya mengikut golongan kata. Dapatan kajian menunjukkan kebanyakan bahasa slanga yang digunakan berbentuk kata kerja selain penggunaan kata nama. Sekiranya penggunaan bahasa slanga ini tidak dibendung, ia mungkin menjadi ancaman yang besar bagi pelestarian bahasa kebangsaan di negara ini.