Program Usahawanita HOBCOS (Home Based Cosmetology Specialist System): inovasi produk kecantikan menggunakan cokelat (Antioxidant Dark Chocolate Face Masker) / Jannah Munirah Mohd Noor … [et al.] - Mohd Noor, Jannah Munirah; Romli, Nurulashikin; Che Ngah, Haslina; Ahmad Shariff, Siti Nor Fadillah; Abd Manaf, Suhaily Maizan (Division of Research, Industrial Linkages and Alumni, UiTM Cawangan Melaka, 2013)
Kebanyakan masyarakat terutamanya wanita yang berkerjaya tidak mempunyai masa serta kekangan kos yang besar untuk ke salon bagi mendapatkan rawatan kecantikan diri membuatkan kebanyakan wanita alpa tentang kecantikan diri. Kecantikan diri amat penting terutamanya pada wanita yang bekerjaya kerana kerjaya memerlukan wanita itu sendiri kelihatan cantik serta meningkatkan tahap keyakinan diri semasa bekerja. Justeru itu, terdapat alternatif kecantikan yang berasaskan coklat yang membolehkan wanita merawat kecantikan dengan tidak perlu ke salon lagi serta menjimatkan masa. Penggunaan coklat sebagai bahan kecantikan mungkin masih asing lagi dalam kalangan masyarakat, namun terapi kecantikan itu sebenarnya mempunyai banyak manfaat kepada kulit bukan saja pada wajah malah seluruh badan. Ini kerana coklat bersifat antioksidan yang mampu melindungi kulit daripada kesan kerosakan berpunca daripada pendedahan kepada matahari atau elemen persekitaran yang lain. Menariknya, coklat mempunyai bahan yang mampu melembutkan kulit memandangkan ia kaya dengan mentega (lemak) koko yang selalunya turut diselitkan dalam losyen badan dan kosmetik yang ada di pasaran. Kuasa melembap yang ada padanya dikatakan mampu mengurangkan garis halus dan menghalang radikal bebas merosakkan kandungan elastin, kolagen dan protein yang ada pada kulit.