Pembangunan pautan i-source UiTM press 2 U (the development of i-source UiTM press 2 U link) / Azyyati Anuar ... [et al.] - Anuar, Azyyati; Sadek, Daing Maruak; Jamaludin, Juaini; Safeei, Roshidah; Abdul Razak, Nor Hafizah; Ismail, Junaida; Abd Rahim, Mas Aida; Abdul Rahman, Firdaus (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2023)
i-source UiTM Press 2 U is a centralized access to facilitate UiTM Kedah Branch staff to obtain the necessary information. This project is the result of group members after identifying the problems faced by UiTM staff. Among the problems identified are, there is no proper guidance in writing a book, authors do not know the documents that need to be filled, they do not know the publication procedures and no centralized information channel that can be referred to. This problem is identified through a survey done in a form of questionnaire. The result of the survey found that the main problem faced is no specific platform for respondents to refer to in obtaining information related to writing and publishing books. Therefore, the main objective of this study is to create a centralized and effective information channel to improve the quality and productivity of work. To ensure that this achievement is successful, plan, do, control and action measurement tools have been used to test the effectiveness of this innovative product. After the run test was done, it was found that the time to access only took one to two minutes compared to before it was developed that would take 24 hours and sometimes more in searching for the information as it was previously not centralized. Thus, the result of this innovative product is expected to assist the staff of UiTM Kedah Branch in obtaining information on writing and publishing books in no time with a more effective writing process. This product is also expected to obtain a copyright and would be able to give a great impact to all UiTM campuses in Malaysia on how important this centralized information channel is created. In addition, a good environment between UiTM staff in making a good culture of writing could be created and in turn could contribute to key performance indicators to UiTM as a whole. i-source UiTM Press 2 U merupakan satu capaian berpusat bagi memudahkan warga UiTM Cawangan Kedah memperoleh maklumat yang diperlukan. Projek ini hasil kerjasama ahli kumpulan selepas mengenalpasti masalah yang dihadapi oleh staff UiTM. Antara masalah yang dikenalpasti ialah tiada panduan yang tepat dalam menulis buku, tidak tahu dokumen yang perlu diisi, tidak tahu prosedur penerbitan dan tiada saluran maklumat berpusat yang boleh dirujuk. Masalah ini diperolehi dengan membuat tinjauan berbentuk soal selidik. Hasil tinjauan didapati masalah utama yang dihadapi ialah tidak ada satu platform yang khusus untuk menjadi rujukan oleh responden bagi mendapatkan maklumat berkaitan penulisan dan penerbitan buku. Oleh itu, objektif utama kajian ini ialah mewujudkan saluran maklumat yang berpusat dan berkesan bagi meningkatkan kualiti dan produktiviti kerja. Bagi memastikan capaian ini berhasil alat ukuran plan, do, control and action telah diguna pakai bagi menguji keberkesanan produk inovasi ini. Selepas uji lari dibuat, didapati jangka masa untuk mengakses capaian ini hanya mengambil masa satu hingga dua minit berbanding sebelum capaian ini dibangunkan dengan mengambil masa selama 24 jam dan kadangkala memakan masa lebih lama untuk mencari maklumat yang diperolehi kerana maklumat yang diperolehi sebelum ini tidak berpusat. Justeru, hasil produk inovasi ini adalah diharapkan dapat membantu kakitangan UiTM Cawangan Kedah dalam mendapatkan maklumat penulisan dan penerbitan buku dengan cepat, menjimatkan masa dan menjadikan proses penulisan lebih berkesan. Produk ini juga diharapkan memperolehi hak cipta dan memberi impak kepada semua UiTM kampus di Malaysia bahawa betapa pentingnya saluran maklumat berpusat ini dibuat. Selain itu, ianya dapat mencipta persekitaran yang kondusif antara staf UiTM bagi mewujudkan satu budaya penulisan dan seterusnya dapat menyumbang kepada petunjuk prestasi utama UiTM secara