Amalan pembaziran dalam berwuduk: tinjauan menurut perspektif syarak dan amalan masyarakat / Azizi@Hamizi Hashim …[et al.] - Hashim, Azizi@Hamizi; Jusoh, Mohd. Kamal Azman; Mohamed, Asjad; Ahmad, Mohamad Azmi Nias; Md. Shams, Amiruldin; Rashid, Mohammad Yusof Hassan (2016)
Sebagai agama yang bersifat universal dan mempunyai nilai-nilai murni sejagat, Islam amat menitikberatkan soal pembaziran dalam setiap aspek kehidupan termasuklah dalam amalan berwudhuk. Terdapat nas-nas (rujukan) di dalam AI-Quran dan Hadis Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam (SAW) yang menekankan aspek ini sebagaimana Firman Allah Subhanahu Wa Taala (SWT) yang bermaksud: "Sesungguhnya orang-orang yang boros itu adalah saudara-saudara Syaitan, sedang Syaitan itu pula adalah makhluk yang sangat kufur kepada Tuhannya" (Surah AI-Isra, ayat 27). Ayat ini secara umum menekankan tentang larangan melakukan pembaziran dalam segenap aspek kehidupan. Natijah dari pembaziran boleh mendatangkan mudharat kepada pelbagai pihak. Dalam aspek berwuduk, semestinya ia melibatkan pemborosan terhadap sumber alam yang paling utama untuk keperluan hidupan di muka bumi iaitu air. Jika tidak ditangani dengan segera ditambah pula dengan isu kemarau, EI Nino, pencemaran air, penerokaan hutan secara haram dan sebagainya, natijahnya lambat laun akan menjejaskan seluruh kehidupan makhluk di bumi ini. Justeru, kajian ini dijalankan bagi melihat aspek pemborosan di dalam berwuduk menurut perspektif Islam yakni sebagaimana yang diamalkan oleh Baginda Nabi SAW dan seterusnya meninjau adakah berlaku pemborosan dalam amalan berwuduk masyarakat umum. Kajian dilakukan dengan meninjau amalan berwuduk masyarakat di masjid-masjid sekitar Bandar Jengka dan UiTM Pahang. Secara umum, dapatan kajian menunjukkan pembaziran memang berlaku dalam menggunakan air ketika berwuduk di kalangan masyarakat berbanding apa yang diamalkan oleh Nabi SAW.