Penghasilan kompos organik secara ilmiah hasil manfaat ilmu bioteknologi / Anisah Mohammed and Mohamad Amir Shah Yusop - Mohammed, Anisah; Yusop, Mohamad Amir Shah (2016)
Fokus utama kajian ini bertujuan untuk menghasilkan kompos organik mengikut teori bioteknologi. Bioteknologi adalah satu konsep ilmu yang menekankan pengaplikasian benda hidup dalam penghasilan produk untuk kegunaan manusia. Kompos didefinisikan sebagai baja organik yang terhasil dari proses penguraian sisa atau bahan buangan melalui tindak balas mikroorganisma. Penggunaan mikroorganisma sebagai pemangkin dalam pembuatan kompos mempercepatkan proses kematangan kompos. Dalam kajian ini teknik Barkely digunakan untuk menghasilkan kompos. Lalang, arang, batang pisang, sekam padi, najis kambing, najis lembu digunakan sebagai bahan kompos. Mikroorganisma Semulajadi (IMO) digunakan sebagai pemangkin dalam proses penguraian. Data suhu dan paras ketinggian kompos diambil untuk menentukan kematangan kompos. Nutrien pada kompos dianalisis untuk mengetahui kandungan NPK. Suhu yang mencecah 55°C dalam proses pembuatan kompos ini mencapai fasa thermophilic bagi membunuh patogen yang membawa penyakit serta benih rumput yang tidak diperlukan. Paras ketinggian kompos yang menurun daripada 30cm kepada 23cm menunjukkan terdapat perubahan pada saiz fizikal kompos. Nitrogen (2.57%), posporus (0.732%) dan kalium (7.128) adalah kandungan makronutrien yang terdapat pada kompos yang dihasilkan. Secara keseluruhannya kematangan kompos dapat ditentukan melalui bacaan suhu dan paras ketinggian kompos. Bahan kompos yang tidak dikompos secara betul akan menyebabkan ketoksikan dan ketidakstabilan nutrien yang mengakibatkan kematian pada tanaman.