Adab pendidikan secara islam: satu refleksi / Sulaila Bakar, Azlini Razali and Zulkefli Mohamad - Bakar, Sulaila; Razali, Azlini; Mohamad, Zulkefli (2016)
Islam adalah Ad-Din (menyeluruh). Islam merangkumi segala aspek kehidupan termasuklah dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Di UiTM Cawangan Pahang sendiri peratus pensyarah yang beragama Islam melebihi sembiIan puluh peratus. Adalah wajar pengajaran dan pembelajaran berlandaskan Islam dipraktikkan dalam melahirkan modal insan yang cemerlang, gemilang dan terbilang. Kertas ini adalah satu refleksi mengenai adab dalam mencari dan memberi ilmu yang sering diabaikan. Hubungan pelajar dan pensyarah tidak ubah seperti penjual dan pembeli; ada yang hendak dijual dan ada pembelinya. Adab merupakan satu sistem dasar akhlak, adat dan tingkah laku atau kesusilaan yang merupakan prinsip moral. Ia juga boleh dikatakan sebagai tanggungjawab dan akibat tingkahlaku seseorang terhadab masyarakat. Pendidikan, dalam Islam, bukanlah sekadar proses memindahkan ilmu daripada seorang pendidik kepada anak didiknya. Ia merupakan satu proses untuk mendidik dan membangunkan modal insan di atas muka bumi ini. Dengan itu, proses mendidik perlulah dilakukan dengan penuh adab bagi menjamin keberkatan dan keberkesanannya.