Beralih, kehilangan namun mengharap / Rofiza Aboo Bakar - Aboo Bakar, Rofiza (Academy of Language Studies, 2023)
28 Februari 2023 – Hari ini hari terakhir saya melunaskan tanggungjawab sebagai seorang Ketua Pusat Pengajian. Perasaan gembira kerana beban dan amanah yang telah ditanggung selama empat tahun bercampur-baur dengan perasaan kehilangan dan kekosongan. Saya cuba untuk menidakkan perasaan kehilangan ini tetapi saya tidak mampu menipu diri sendiri. Selama lebih dua dekad saya bertugas, saya telah melalui beberapa fasa peralihan, contohnya dari pensyarah muda ke pensyarah, pensyarah ke pensyarah kanan, ahli jawatankuasa biasa ke ketua jawatankuasa dan banyak lagi. Tetapi fasa peralihan kali ini benar-benar berbeza. Peralihan kali ini menyedarkan saya tentang suatu perasaan kehilangan yang amat. Lebih 30 peratus dari keseluruhan alam pekerjaan dihabiskan mengemudi beberapa portfolio tertentu dan kini ianya bakal berakhir. Mungkinkah kerana saya telah menginjak ke usia 50-an dan perlahan-lahan sedang menghitung tahun dan hari untuk meninggalkan alam pekerjaan tidak berapa lama sahaja lagi? Saya fikir saya adalah seorang yang pelik tetapi menerusi pembacaan dan perbualan dengan rakan-rakan lain yang telah melalui fasa peralihan dan meniti perasaan kehilangan ini, perasaan ini benar dan boleh memudaratkan jika dibiarkan. Oleh itu, individu seperti saya harus melakukan beberapa perkara untuk mengelak dari terjerat dengan perasaan ini. Saya kongsikan dengan pembaca 3 perkara yang telah dianjurkan oleh pakar psikologi.