Implikasi keselamatan dan kesihatan ke atas penyelidik wanita dalam melakukan kerja-kerja makmal berat: satu tinjauan ringkas / Nor Maslina Mohsan …[et al.] - Mohsan, Nor Maslina; Alias, Rohaya; Mohammad Hanapi, Normadiana; Mohd Latib, Farah Wahida; Mohd Kamal, Mohd Mawardi; Mohamad Bhkari, Norshariza; Abd Hamid, Khalimi Johan (2016)
Makmal adalah satu ruang, tempat atau bangunan yang digunakan untuk melakukan kerja-kerja penyelidikan saintifik samada di sekolah, institut pengajian tinggi, industri atau pusat penyelidikan. Orang yang bertanggungjawab bagi menjalankan kerja-kerja penyelidikan adalah pelajar, juruteknik, pembantu jurutera atau penyelidik yang terdiri daripada golongan lelaki atau wanita. Segala aktiviti penyelidikan yang dijalankan di makmal yang melibatkan keselamatan dan kesihatan penyelidik adalah tertakluk kepada Akta keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan 1994. Kertas kerja ini membincangkan tentang implikasi keselamatan dan kesihatan ke atas penyelidik khususnya penyelidik wanita yang menjalankan kerja-kerja makmal yang berat dalam melaksanakan proses penyelidikan. Dapat disimpulkan bahawa, terdapat implikasi negatif terhadap keselamatan dan kesihatan penyelidik wanita. Namun begitu, implikasi negatif ini dapat dikurangkan sekiranya penyelidik khususnya penyelidik wanita mematuhi cadangan dan langkah pencegahan yang di cadangkan di dalam kertas kerja ini. Berdasarkan dapatan yang diperolehi, diharap dapat memberikan manafaat dan kesedaran dalam mempertingkatkan amalan keselamatan dan kesihatan di makmal kepada semua pihak yang terlibat khususnya golongan penyelidik wanita.