Wasiat beramanah: alternatif kepada perancangan harta pusaka yang komprehensif di Malaysia / Muhamad Mui’zz Abdullah - Abdullah, Muhamad Mui’zz (Center for Islamic Philantrophy & Social Finance (CIPSF), 2023)
Wasiat merupakan salah satu instrumen perancangan harta pusaka yang menjadi pilihan orang Islam di Malaysia. Namun demikian, pelaksanaan wasiat selepas kematian pewasiat masih berdepan cabaran seperti pelaksanaan wasiat ini masih boleh dicabar, terhad kepada 1/3 bahagian kepada bukan waris, pergaduhan di antara waris, perlantikan penjaga tidak beramanah sehingga berlakunya pengabaian benefisiari. Justeru, kajian ini akan menganalisis aplikasi Wasiat Beramanah sebagai alternatif dalam perancangan harta pusaka yang lebih sistematik dan holistik. Kajian ini adalah berbentuk kualitatif dengan menggunakan kaedah penyelidikan kepustakaan dan temu bual bersama seorang pegawai di Amanah Raya Berhad (ARB). Hasil kajian mendapati bahawa aplikasi Wasiat Beramanah adalah lebih komprehensif daripada wasiat biasa, berupaya menunaikan hasrat pewasiat, dan menjaga kebajikan waris-waris selepas berlaku kematian pewasiat. Kajian ini mencadangkan aplikasi Wasiat Beramanah ini diperluaskan lagi kerana masih kurang diberi perhatian.