Keberkesanan pengurusan pihak berkuasa tempatan di dalam merancang, mengurus dan menyediakan kemudahan awam / Suraya Binti Sidek - Suraya, Sidek (Faculty of Architecture,Planning and Surveying, 1995)
Kemudahan awam merupakan satu elemen penting yang perlu disediakan bagi memudahkan penduduk di sesuatu kawasan menjalani aktiviti harian mereka. Kewujudan kemudahan awam melibatkan beberapa agensi kerajaan di mana agensi-agensi ini bertanggungjawab di dalam menyediakan, mengurus serta menyelanggarakan kemudahan awam tersebut.