Remaja lebih berminat membaca majalah hiburan berbanding buku akademik: satu kajian di Seksyen 10 dan Padang Jawa Shah Alam / Noor Aisah Mohamad - Mohamad, Noor Aisah (1998)
Kajian ini djalankan bagi meneliti secara umum tentang remaja lebih berminat membaca majalah hiburan berbanding buku akademik. Dua kawasan dipilih bagi menjalankan kajian ini iatiu Seksyen 10 dan Padang Jawa, Shah Alam. Kajian dijalankan melalui kaedah setratifide random sampling dengan meneliti beberapa kriteria tertentu seperti kaum yang terdiri dari Melayu, Cina dan lndia. Responden terdiri daripada golongan remaja dan merangkumi jantina lelaki dan perempuan. Dari basil kajian yang dijalankan didapati remaja Melayu lebih berminat membaca majalah hiburan dari kaum Cina dan India. Ini kerana kebanyakan majalah yang disenaraikan dalam penyelidikan ini adalah berbahasa Malaysia. Ini dapat dibuktikan melalui jadual yang dilampirkan. Pencapaian akademik kaum Melayu juga kurang memuaskan berbanding kaum lain. Oleh itu remaja perlu ada role model mereka sendiri sebagai dorongan kepada mereka untuk turut berjaya seperti mereka khususnya dalam bidang akademik. Dalam usaha memberikan kesedaran terhadap remaja, pihak ibu bapa, guru dan masyarakat sekeliling perlu turut berganding bahu memberikan nasihat yang berguna dan tindakan awal perlu diambil sebelum ianya terjadi.