Permasalahan bandar dan penyelesaiannnya (kes kajian : Bandar Baru Sentul) / Heru Supriyanto - Supriyanto, Heru (1997)
Bandar adalah pusat aktiviti kehidupan manusia dan mempunyai fungsi sangat penting. la merupakan pusat pemerintahan, pentadbiran, perekonomian, tamadun, pertahanan dan keamanan. Fenomena ini telah wujud sejak zaman dahulu. Oleh kerana ia adalah pusat aktiviti manusia, jumlah penduduk yang ramai terdapat di bandar, akan menimbulkan pelbagai masalah, samada yang bersifat fizikal atau non fizikal. Masalah-masalah yang terdapat harus diselesaikan dengan mengambil berat kepada, penyelesaian secara bersepadu, dan mengambil kira kepada masa hadapan, serta menitikberatkan peranan manusia sebagai pelaku utama dalam pembangunan. Berdasarkan kepada kenyataan di atas, saya memilih Bandar Baru Sentul sebagai kes kajian dalam sinopsis ini. Adalah diharapkan bahawa, daripada kaji selidik yang akan dijalankan boleh mengenal pasti perkara-perkara yang boleh diambil kira dalam menyelesaikan masalah-masalah yang telah ujud dan pada masa hadapan.