Model peramalan Holt’s bagi kutipan dan agihan zakat di negeri Perak Darul Ridzuan / Mohd Zaki Awang Chek … [et al.] - Awang Chek, Mohd Zaki; Ismail, Isma Liana; Zulkifli, Faiz; Jamal, Nur Faezah; Abdul Ghafar, Nor Mariyah (Division of Research, Industrial Linkages and Alumni, UiTM Cawangan Melaka, 2013)
Objektif utama kajian ini adalah untuk meramal jumlah kutipan dan agihan Zakat di negeri Perak. Semua data yang diperolehi adalah daripada Buku Laporan Tahunan Majlis Agama Islam Perak (MAIPk) bagi tahun 2011. Ramalan jumlah kutipan dan agihan tersebut dibangunkan melalui pendekatan Model Ramalan Holt's. Jumlah kutipan dan agihan setiap tahun dijangka meningkat untuk tahun 2011 sehingga 2013. Justeru pihak yang bertanggungjawab dalam mengumpul zakat di negeri Perak boleh meletakkan sasaran yang wajar bagi kutipan zakat yang akan diperolehinya pada masa akan datang. Selain itu, mereka juga boleh membuat perancangan dalam mengagihkan zakat yang mereka perolehi berdasarkan jumlah sasaran agihan yang telah disyorkan.