Pengukuruan dan pengiraan untuk tuntutan bayaran kemajuan kerja / Abdul Rasyid Ab Karim - Ab Karim, Abdul Rasyid (Universiti Teknologi MARA, Perak, 2010)
Laporan ini secara ringkasnya menerangkan segala proses dan kaedah yang terlibat dalam pengukuran dan pengiraan tuntutan bayaran untuk kemajuan kerja ditapak bina. la dihasilkan berpandukan kepada pengalaman selama enam bulan ditempatkan di tapak projek pembinaan. Hasil pemerhatian mendapati bahawa pengukuran dan pengiraan bagi tuntutan bayaran adalah tidak semudah yang disangkakan. Laporan ini disediakan untuk memahami dengan lebih lanjut mengenai pembayaran kemajuan kerja dan mengetahui jenis-jenis pembayaran. Kemudian diterangkan secara ringkas mengenai kajian kaedah yang terlibat dan cara yang digunapakai semasa melakukan pembayaran kerja. Semasa kajian sedang dijalankan, pelbagai masalah yang berkaitan dengan kaedah pengukuran dan pengiraan dan laporan ini disudahi dengan beberapa cadangan yang dirasakan dapat menyelesaikan masalah yang dikenalpasti. Sebagai kesimpulannya, diharapkan agar laporan ini dapat menjelaskan dengan lebih terperinci kepada para pembaca mengenai kaedah pengiraan dan pengukuran untuk tuntutan bayaran secara praktikal.