Cabaran ghazwat al-fikr (serangan pemikiran) ke atas dunia islam: tinjauan dari aspek kefahaman di kalangan remaja muslim / Noraini Ismail dan Minah Dibok - Ismail, Noraini; Dibok, Minah (Division of Research, Industrial Linkages and Alumni, UiTM Cawangan Melaka, 2011)
Dunia Islam hari ini sedang menghadapi ghazwat al-fikr iaitu serangan pemikiran dari pihak barat melalui pelbagai teori atau falsafah pemikiran yang bertentangan dengan Islam. la bukanlah sesuatu yang baru tetapi telah dilancarkan sejak ratusan tahun sehingga menimbulkan pelbagai masalah di dunia Islam dan menghakisjati diri umat Islam.Kesan terbesar ghazwat al-fikr adalah jatuhnya sistem Khilafah Islamiyyah yang menjadi keagungan dunia Islam dan seterusnya terpisahnya sebahagian umat Islam daripada Akidah, Akhlak dan Syariat yang menjadi tunjang kekuatan Islam. Justeru satu kajian ringkas untuk mengetahui sejauh manakah remaja Islam hari ini memahami ghazwat al-fikr dan bahayanya ke atas umat Islam serta strategi yang perlu dilakukan untuk menghadapi serangan ini telah dijalankan. Responden adalah terdiri daripada pelajar semester 3 yang telah mengikuti Kursus Pemikiran dan Tamadun Islam (CTU 151) yang ditawarkan di UiTM (Kampus Melaka). Di antara kandungan silibus kursus ialah memberi pendedahan isu-isu semasa dunia Islam kepada pelajar. Kajian ini mendapati Kursus CTU 151 perlu diperkukuhkan silibusnya agar dapat memberi kefahaman yang lebih mendalam dan membuka minda para pelajar tentang cabaran-cabaran yang dihadapi oleh dunia Islam di samping mengukuhkanjati diri muslim sebenar.